Vår Historia

SOUNDERS bildades 1975 och blev snabbt en av Västsveriges populäraste dansorkestrar. Sedan starten har Sounders släppt 16 fullproduktioner samt ett stort antal Cd-singlar. Har även medverkat på en mängd samproduktioner typ Mr Music, Dansgalaserien, Lasse Stefans med gäster, Dansmix, mm.mm. Orkestern har genom åren medverkat i otaliga Radio-och Tv-program samt gjort bejublade shower i Sverige, Norge och Danmark. Även om Sounders figurerat i många stora sammanhang, har dom alltid satt närheten till sin trogna publik i första hand. Sounders ambition har alltid varit att ge publiken en ”helkväll”. GLATT, DANSANT OCH TREVLIGT. EN KVÄLL ATT MINNAS!

MEDLEMMAR:
André Polgáry – Sång, Gitarr
Staffan Cederqvist – Sång,Keyboard, Spelledig – sköter kontor, Stim, Låtarrangemang mm.
Christer Rosenius – Trummor
Pelle Larsson – Sång, Gitarr
Henrik Gillenheim – Sång, Klaviatur & Dragspel

 

70-Talet

1975 / Sounders 1975
Sounders ser dagens ljus. Med från början är Stig Gustavsson / gitarr-sång, Christer Olsson / keyboard, Bosse Karlsson / bas-sång, Roland Johansson / trummor och ”Kalle” Karl-Åke Bohlin / kompgitarr-sång. Grabbarna satsar friskt och efter en intensiv träningsperiod ger sig orkestern ut som heltidsmusiker med första ”riktiga” jobbet i Mosjön i Norge.
LP-n ”1975” spelas in i Tal&Ton studio i Göteborg. Sounders medproducent är den inte helt obekante Curt-Erik Holmqvist. Tekniker är nuvarande TTS Professional Television AB-s VD, Jan Setterberg.

1976
Det går bra för orkestern och i Sandefjord i Norge drar Sounders mer folk än Hepstars och slår publikrekord med bred marginal. Roland, genomgår en operation och ersätts tillfälligt av vikarien Bertil Högberg på trummor. André Polgary, gitarrist och sångare, hoppar in som vikarie för Stig, som skall göra sin militärtjänst. Bertil och André har tidigare spelat ihop i Göteborgsorkestern Teddys.

1977
Stig och Roland är tillbaka från sina påtvingade ”ledigheter”. Kalle slutar i Sounders och André blir fast medlem. André som jobbat många år med ljud och elektronik börjar utveckla Sounders anläggning och sound.

1978 / Without You
Sounders släpper sin andra LP, ”Without you”. Skivan spelas in i Studio Bohus i Kungälv. Sounders producerar skivan själva. För inspelningskvalitén svarar den mycket duktiga och musikaliska teknikern Lars Rosin, välkänd i Sveriges tekniker- och producentkretsar.

1979
Roland slutar och Bertil börjar som medlem i Sounders. Orkestern turnerar mycket i Norge och är ett av dom populäraste banden i grannlandet.

80-Talet

1980
Stig och Christer slutar spela professionellt. Stig ersätts av Lars Karlsson på gitarr-sång, även han en tidigare Teddys-medlem och Christer lämnar sin plats till Björn Klarén på keyboard. André tar över jobbet som kapellmästare efter Christer.

1981 / Blandat Bandat 1
Sounders beslutar sig för att påbörja en serie inspelningar kallade ”Blandat Bandat”. Den första inspelningen spelas in i PUK-Studio i Danmark. Tekniker John Quist får jobba hårt. Sounders producerar själva och kommer tillbaka till Sverige med den färdiga inspelningen efter bara tre dagar.

1982 / Blandat Bandat 2
Lars Karlsson tar ett sabbatsår från musikerlivet och ersätts av Robert Nimström som tar över sång och gitarrspel. Sounders spelar in ”Blandat Bandat nr 2”. Även denna inspelning sker i Danmark i PUK-Studio. Teknikern John Quist och grabbarna jobbar dag och natt. Inspelningen är klar på 48 timmar. Efter en minst sagt stormig överfart från Fredrikshamn, landar fem trötta men glada musikanter i Göteborg. Sounders får förtroendet att ta över efter Mats Bladhs som husband på restaurang Generalen i Göteborg. Varje vecka hela året spelar Sounders på den populära Måndagsträffen.

1983 / Blandat Bandat 3
Lars Karlsson kommer tillbaka efter sin ledighet. Måndagsträffarna är en succé med ca 400-500 personer per kväll. ”Blandat Bandat nr 3” ser dagens ljus. Sounders hitills snabbaste inspelning. Med hjälp av Erik Lihm, numera Vikingarnas klaviaturspelare, väl förankrad bakom mixerbordet, spelas skivan in på 24 timmar i Studio Bohus i Kungälv.

1984 / Blandat Bandat 4
Bosse Karlsson, som varit med från början, beslutar att lägga basen på hyllan. Lasse, som egentligen är basist, tar hand om basen och Kenny Samuelsson börjar som gitarrist och sångare. På midsommarafton kompar Sounders Bosse ”Nygammalt” Larsson på Sätila FP. I april spelas ”Blandat Bandat nr 4” in i Studio Bohus. Även denna gång med Erik Lihm. Sounders fortsätter med sina Måndagsträffar på Baldakinen i Göteborg.

1985 / Sounders
Sounders firar 10 års jubileum och jubileumsskivan ”Sounders” ges ut. Björn Klarén slutar i orkestern och Håkan Eskilsson tar över på klaviatur. Sounders medverkar i Riksradions Lunchmusik med Janne Ellerås som programledare. Orkestern medverkar också i Jätte-PR evenemanget ”Sverige är festligt” och får utmärkelsen ”Baldakinen award” för sin medverkan. Lennart Polhammar, välkänd krögare-nattklubbsdirektör från Norrköping, sammanför Sounders och den evigt ungdomlige Lasse Lönndahl. Lasse som aldrig tidigare turnérat med en dansorkester, inleder ett samarbete med Sounders som utmynnar i en bejublad turné, där Lasse som gästsolist, under två timmar varje kväll, framför sina odödliga, folkkära melodier. Ännu ett år som husband på Baldakinens Måndagsträffar i Göteborg.

1986 / Alla behöver en vän
Sounders släpper skivan ”Alla behöver en vän”. Inspelningen äger rum i Studio Ljudspåret i Göteborg och Studio Bohus i Kungälv. Producenter förutom Sounders är Erik Lihm och Nick Borgen. Skivan mixas i Stockholm på KMH-Studio av tekniker Åke Grahn. Håkan Eskilsson slutar i Sounders och ersätts av Berndt Hällgren på klaviatur. För fjärde året i rad håller Sounders i Baldakinens Måndagsträffar. En ny turné genomförs med Lasse Lönndahl och avslutas på Lasses ”hemmabana” Bal Palaise i Stockholm. Sounders medverkar i Riksradions ”I Afton Dans” från Grebbestad. Programledare är Janne Ellerås. I OB-bussen hjälper Nick Borgen teknikern med ljudet. För att göra programmet lite festligare, har Sounders bjudit in den glade fotografen och ”lov-sångaren” Gunnar Bunker.
1987
Sounders spelar intensivare än någonsin och förbereder samtidigt sin kommande LP.Efter sex år avslutar Sounders sin period som husband på Baldakinen i Göteborg.

1988 / Stanna Kvar
LP-n ”Stanna kvar” spelas in i Studio Ljudspåret i Göteborg. Producent och ljudtekniker är Nick Borgen. Det blir en genomarbetad skiva som av branschfolk bedöms som årets bästa dansbandsproduktion. Titelmelodin ”Stanna kvar” kommer med på samlingsalbumet ”Mr. Music”. Skivan blir också utnämnd till ”månadens LP”. Ännu ett program i Riksradions P4 ”I Afton Dans”, med Janne Ellerås som programledare. Programmet sänds från Alingsåsparken och denna gång är även Lasse Lönndahl med som gästsolist. I OB-bussen finns Erik Lihm med som teknisk rådgivare.

1989
Under många och långa turnéer och intensiva spelperioder, börjar Sounders att planera nästa skivproduktion och inleder ett mycket givande samarbete med Lennart Sjöholm, en av Sveriges duktigaste producenter. Denna skiva skall bli litet X-tra för att markera att orkestern passerar 15-årsstrecket. Sounders medverkar på en Jättedansgala i Svelgen i Norge tillsammans med bl.a. Sven-Ingvars, Gluntan och den norska megastjärnan Tor Endresen. Sounders får mycket fina recensioner i pressen.

90-Talet

1990 / Vänner
Sounders släpper skivan ”Vänner”, inspelad på KMH-Studio i Stockholm, producerad av Lennart ”Lelle” Sjöholm och mixad av den outtröttliga och duktiga teknikern Åke Grahn. Sounders ställer till med ett releaseparty som tar sin början på Stena Danica i Göteborg och fortsätter på hotell Fredrikshamn i Danmark. Med hjälp av sin bokare Klas Johansson på Ton-Art hyr Sounders 50 dubbelrum och ordnar med festmåltid och underhållning. Inbjudna arrangörer, press och övrigt branschfolk bjuds dessutom på ett speciellt showinslag som repeterats in för just detta ändamål. Denna resa är föregångaren till alla båtburna orkesterforum typ Stormvarning, Trivselvarning mm. Lasse och Berndt slutar sin proffsmusikerbana och ersätts av Roland Nilsson samt Staffan Cederqvist.

1991 / Jubileumsdans
Mariann Grammofon i Skara ger ut en samlings-CD under titeln ”Jubileumsdans 10”, innehållande titlar från de tre tidigare släppta skivorna. Sounders utvecklar dansanta ”showinslag” för att bjuda publiken på litet utöver det vanliga. Dessa uppskattas mycket av både arrangörer och publik. Sounders gör en del TV och Radiojobb i Sverige och Norge.

1992 / Minnenas Hav
Sounders ”Elvisshow” filmas av Sarpsborgs Television, Malmö Television och Bingolotto TV 21. Skivan ”Minnenas Hav” spelas in i omgångar i Lennart Sjöholms studio i Stockholm. Slutmixen görs på KMH av teknikern Åke Grahn. Sounders medverkar i Bingolotto i SVT:s TV 4.

1993
Sounders spelar 174 dagar under året och medverkar dessutom i Bingolotto i TV 4. Ett program i TV5 spelas också in samt en heltimmas program för TV bandas i Kristianstads FP. Skivan Minnenas Hav spelas ofta på radiostationer över hela landet. Sounders Italienska Medley önskas flitigt i olika program.

1994 / En sång i harmoni
Sounders medverkar i Riksradions ”I Afton Dans” med Gun Bergbring som programledare. Programmet sänds från 54-an i Malmö och blir, av brevskörden efteråt att döma, en succé. Två TV-program i Norge och medverkan i Bingolotto i SVT:s TV 4 resulterar i att Sounders spelar på ett antal Dansgalor i Norge. Sounders deltar i meloditävlingen ”Höstens Melodier” på Berns Salonger i Stockholm. För ändamålet spelas låten ”En sång i harmoni” in för att släppas på en samlings-CD på Hans Edlers skivbolag.

1995 / Mitt liv tillsammans med dej
CD-singeln ”Mitt liv tillsammans med dej” spelas in i början av året. Bingolotto i TV 4 har blivit ett trevligt inslag i Sounders spelplan, speciellt med tanke på att orkestern medverkat i programmet från start, innan det började sändas i rikskanalen. Medverkan i Riksradions ”I Afton Dans” med Gun Bergbring.

1996 / Bara dej i mina tankar, Marguerithe, Vår korta romans
Sounders släpper CD-singeln, ”Bara dej i mina tankar”, ”Marguerithe” och ”Vår korta romans”. Från Kvarnkullen i Kungälv sänds ”I Afton Dans” med Hasse Andersson som programledare.

1997
Kenny slutar efter tretton år i Sounders och går över till välkända Streaplers, även dom hemmahörande i Kungälv. För att prova på något nytt och för att kunna utöka repertoaren, beslutar sig de övriga grabbarna att ta med en kvinnlig medlem. Efter ett kort vikariat av Katarina Börjesson, börjar Karin Karlsson i Sounders. Karin har tidigare körat och dansat med Robban Broberg. Efter en kort inkörningsperiod medverkar orkestern i Bingolotto i TV 4.

1998 / När man är kär, Ett skäl att ge dig av, Du är vinden
Sounders släpper CD-singeln ”När man är kär”. Orkestern jobbar hårt med att förnya repertoaren och anpassa den till de nya förutsättningarna som en kvinnlig röst innebär. Sounders byter skivbolag och går från Mariann Grammofon till Skara Records. Mellan många långa turnéer och intensiva inspelnings- och repetitionsperioder spelas CD-singeln ”Ett skäl att ge dig av” och ”Du är vinden” in.

1999 / Du gör drömmarna sanna
I Januari medverkar Sounders i Bingolotto i TV 4. CD-singeln ”Du gör drömmarna sanna” spelas in i Hövik Studio. Sounders inspelning av låten ”Bang Bang”, skriven av Staffan, avsedd att släppas på CD-singel i November, stoppas i sista stund för att ingå i en ny full-CD produktion som spelas in i December. Sounders börjar planera år 2000.

2000-Talet

2000 / På Begäran
Orkestern firar 25-årsjubileum. Som avslutning på milenniet släpps Cd-n ”På begäran”, med melodier utvalda av Sounders fanclub och publik.

2001
Karin Karlson slutar i Sounders i Januari. Ersättare är Anders Alm från orkestern Casablanca. Medlemsbytet innebär att Sounders återfår sin stil och profil och återupptar sin showverksamhet.

2002
Sounders utvecklar en helt ny produktion. En Elvisshow avsedd för dansgalor och större företagsfester. En bantad variant utarbetas för att kunna förgylla även ”vanliga” danskvällar. Bertil slutar i orkestern efter 23 år och ersätts av Christer Rosenius. Kent Henriksson ersätter Anders Alm på gitarr och sång. Åsa Henriksson som själv haft en hit på Svensktoppen medverkar ofta som körsångare och bidrar till att höja kvalitén på stämsången.

2003 / Saknad
Sounders utökar sättningen till sex man. Bosse Möllberg (f.d. sångare i Streaplers) börjar i orkestern den 1 november. Ny CD-singel ”Saknad” släpps i samband med premiären.

2004 / Om du har längtat någon gång
CD-singeln ”Saknad” ligger 10 veckor (full tid) på Riksradio P4 Kalaslista. 6-e Juni gör orkestern ett bejublat framträdande på jätteevenemanget ”Dansbandens dag” på Liseberg i Göteborg. Den 2 Juli medverkar Sounders som enda svenska orkester på Vikingarnas avskedsgala i Seljord / Norge. Norsk Tv är på plats och förevigar den historiska dansgalan. 7 Aug. gör orkestern ett bejublat framträdande på Göteborgskalaset och fyller Packhuskajen till bristningsgränsen. CD-singeln ”Om du har längtat någon gång” spelas in för att släppas någon gång på hösten eller vid årsskiftet 2004-2005. Den 12-e Dec. slutar Roland Nilsson som professionell musiker efter 14 år i orkestern. Kent Henriksson tar över basen.

2005
Den 9-e April spelas programmet ”Kalas” in i Storvik och sänds i SR-P4 Fredagen den 22-a April. Cd-singeln ”Om du har längtat någon gång” testas och ligger full tid på Kalaslistan.
23-e Juli deltar Sounders på Dansbandsveckan i Malung och blir enormt väl mottagna av både publik och arrangör. Den 4-e September firar Sounders 30-årsjubileum i samband med Dansbandens Dag på Liseberg. Orkestern uppvaktades förutom sitt bokningsbolag Ton-Art, av radioprofilerna Hasse Andersson och Mats Ingels. 30-e September gör Bosse Möllberg speluppehåll på obestämd tid. På publikens begäran lägger orkestern över ett antal melodier på Åsa Henriksson som dittils enbart medverkat på kör och percusion. Åsa som haft en egen Svensktopps-hit gör ingen besviken.

2006
Sounders som redan 2005 placerat sig bland det övre skiktet i dansarnas egen tidning ”Får jag lov”-s Hundra i topp-lista, befäster nu sin ställning som ett av Sveriges tio populäraste dansband. Efterfrågan på skivsidan ökar både vad gäller en ny Full-Cd och även tidigare produktioner. Massvis med brev, E-mail och förfrågan från publik och radiostationer väger tungt och Sounders påbörjar inspelningen av en ny CD. Kontakter tas även med de skivbolag- och skivfabriker som Sounders anlitat genom åren, för att om möjligt kunna ta fram mindre serier av alla inspelningar som gjorts sedan starten 1975. Sounders avslutar året på Casino Cosmopol i Malmö och summerar året som gått som en av de bästa i alla avseenden under 2000-talet.

2007 / Guld
Sounders spelar in sin nya CD ”GULD” i KH-Studio i Uddevalla. Väl utvalda låtar som dels speglar Sounders stil och profil och dels låtar begärda av en trogen danspublik. Den 9 April assisterar delar av orkestern, Kent, André och Åsa med att sköta ljudet för ELVIS PRESLEYS TCB-BAND under deras Skandinaviska turné i Uddevalla. En riktig höjdarkväll!! Johan Belfrage tar över trummorna efter Christer som skött jobbet i Sounders i 5 år.

2008
Det rullar på bra för Sounders och orkestern tillhör nu stadigt övre skiktet på Fjl:s hundra i topplista. Flera publikrekord sätts under året. Den 16 April får Kent, André och Åsa förtroendet att åter sköta ljud och service för ELVIS TCB-BAND på deras Uddevallaconcert. Efteråt får dom stående ovationer av bandet för som dom sa ” Det bästa och mest professionella, omtänksamma team dom någonsin jobbat med, inklusive deras tid som ELVIS kompgrupp.” Värmande ord av giganterna James Burton, Jerry Scheff, Glen D Hardin och Ronnie Tutt. I Augusti deltar Sounders i en Scandinavisk dansgala i Vikeså i Norge tillsammans med Danmarks största orkester Kandis. Kent & Åsa, som inte längre kan kombinera sina privata jobb med turnérandet, ersätts av Kent Bytoft (Ken B) på gitarr och Andrea (Dea) Lundh på sång.

2009
Premiären med Ken och Dea på trettondagsafton fungerar över förväntan och dom välkomnades med varma applåder av både publik och arrangör. Johan som under 2008 startat sitt företag Dansbands-Tv slutar i Juli för att kunna ägna sig åt sitt företag på heltid och överlämnar trummorna till mycket rutinerade Christer Sosa. Nya CD-singlar planeras under hösten.

2010 / Två ensamma hjärtan (Good Year For The Roses)
Sounders släpper nr 1 i en serie promotion-singlar, avsedda för Radio, Press och Tv. Andrea som är duktig på att skriva texter, har knåpat ihop en fin svensk text till Jerry Chesnuts ”Good Year For The Roses”. Sounders byter produktionsbolag och går över från Ton-Art till Pentagon Production. När Bjarne Lundqvist, legendarisk trummis/sångare i Streaplers och Flamingokvintetten la trumstockarna på hyllan och började på Ton-Art, fick han ta hand om Sounders bokningar. Efter några år beslutade Bjarne att starta upp sitt gamla bolag Pentagon Production. Som en naturlig följd av detta följde Sounders med sin bokare till det nya bolaget.
2011
Sounders befäster ytterligare sin position som en av Sveriges absoluta topporkestrar genom att bli framröstade som nr sex på Fjl-s lista över ”Sommarens hetaste band”. Dea slutar i orkestern för att påbörja en flerårig utbildning och ersätts av välmeriterade Henrik ”Henke” Gillenheim. Henke, som tidigare spelat med Cleo&Grabbarna, Chiquita och Casablanca, sjunger och trakterar keyboard och dragspel. Under en spelning tillsammans med legenden Leif Kronlund på Viking Cinderella, öser Leif massor med beröm över Sounders perfekta danstempon och ringer några dagar senare André för att diskutera desamma. I årets sista nr av ”Får jag lov”, placerar sig Sounders på sjunde plats, med bara två rösters marginal från sjätteplatsen, på listan över Sveriges tio bästa dansband. Året avslutas på Malmö Casino och Sounders känner en rejäl medvind inför 2012.

2012 / CD-single collection 1 och 2
Sounders råkar ut för en anlagd bussbrand i Januari på kajen vid Birka Paradise i Stockholm. Efter en kostsam och tidsödande renovering som löper över tre månader, är orkestern i full gång igen. I Maj byter Sounders bokningsbolag från Pentagon Production till Susanne Zell Nöjesproduktion. Sounders deltar ”som vanligt” under dansbandsveckan i Malung och i samband med detta mastodont-evenemang släpps två efterfrågade fullproduktioner, CD-single collection 1 och 2. Skivorna innehåller alla Radio, Pr och CD-Singlar som orkestern gjort genom åren 1985-2012. Sounders jobbar hårt för att komma ikapp sig ekonomiskt efter bussbranden och med hjälp av sitt nya bokningsbolag lyckas man uppnå målet med god marginal. Den 7-e Dec. slutar Simon i orkestern för att påbörja en producentutbildning i Sundsvall och ersätts av en ”nygammal” medlem, Anders Alm från orkestern Casablanca. Sounders avslutar året med att spela på anrika Ronneby Brunn på nyårsafton och ser fram emot ett mycket givande 2013.

2013
Ett i alla avseenden mycket positivt år för orkestern. Cd-singel Collection 1 och 2 säljer långt över förväntan, många nya arrangörer hör av sig, flera nya publikrekord sätt och viktigast av allt, ett enormt positivt gensvar från både publik och arrangörer. Enligt många av orkesterns trogna publik, den bästa sättning orkestern haft sedan många år. Sounders ökar på antalet speldagar under året och spelar traditionsenligt på Dansbandsveckan i Malung. Anläggningen fräschas upp med ny backdrop, nytt ljus och nya roll-ups för att ge en varmare, ljusare scenbild och resulterar i många positiva reaktioner från publiken På mångas begäran påbörjas digitaliseringen av alla Sounders tidigare analoga inspelningar för att så småningom kunna erbjudas på CD eller annan digital media.